matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Ala:
Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym. Wykaż, że ciąg (bn) określony wzorem bn = 2
an
dla n ≥ 1 jest ciągiem geometrycznym.
22 lut 17:02
kylo1303:
b
n
=2
a
n
b
n+1
=2
a
n+1
=2
a
n
+r
=2
a
n
* 2
r
gdzie r jest stałą
b
n+1
=
b
n
22 lut 17:05