matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania wymierne:
Matematyk:
Rozwiąż równania wymierne:
2
1
−2
+
=
x
2
−25
x
2
+9
x
3
−5x
2
+9x−45
D=R\{−5,5} Wyszło mi tyle: 3x
2
+2x+3=0 Δ=4−36<0 Parabola znajduje się nad wykresem, x∊R ?
22 lut 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
parabola w liczniku i owszem ... znajduje się ponad wykresem ... czyli brak rozwiązań w ciele liczb rzeczywistych
22 lut 17:00