wykres funkcji
Cusack:
Czy ma ktoś pomysł jak naszkicować wykres funkcji:
f(x)=sin2x−sinx ?
Nie chodzi mi o sam wykres, bo wklepałem w wolframie i wiem jak wygląda, tylko jakich tutaj
użyć przekształceń?
22 lut 16:15
Trivial:
| | 1−cos2x | |
cos2x = cos2x − sin2x → sin2x = |
| |
| | 2 | |
Czyli trzeba narysować wykres
f(x) = f1(x) + f2(x)
f1(x) = 12(1−cos2x)
f2(x) = −sinx
22 lut 16:41
Cusack: 
dzięki
22 lut 19:18
Cusack: próbuje załapać, ale nie daje rady

Jak z takiej formy
12(1−cos2x)−sinx widziałeś jak maznąć wykres?
22 lut 19:58
Trivial:
Można narysować f
1, f
2, a potem "na oko" posumować.

Warto policzyć kilka punktów dokładnie
(tych charakterystycznych − tam gdzie jest 2 albo 0). Z polecenia wynika że to ma być tylko
szkic.
Jeżeli chcesz wiedzieć co dokładnie się dzieje − kiedy jest minimum, maksimum; kiedy wykres
rośnie a kiedy maleje; kiedy jest wypukły a kiedy wklęsły − musisz użyć rachunku
różniczkowego.
22 lut 20:05
Cusack: ok, dzięki jeszcze raz
22 lut 22:09
Mila:
W jakim celu chcesz mieć wykres tej funkcji, masz takie polecenie, czy np. chcesz się
dowiedzieć jaki funkcja ma zbiór wartości?
22 lut 23:56
Cusack:
| | 1 | |
Miałem do rozwiązania równanie sin2x−sinx= |
| , a że często rozwiązuję na dwa sposoby to i |
| | 2 | |
tym razem chciałem zrobić graficznie.
Ale z tego co pisze Trivial to przerasta poziom liceum

A zbiór wartości to chyba można policzyć podstawiając zmienną pomocniczą?
Jutro sprawdzę czy wyjdzie
23 lut 00:38
Mila: Jutro podpowiem, metoda graficzna. Dobranoc.
23 lut 00:59