matematykaszkolna.pl
wykres funkcji Cusack: Czy ma ktoś pomysł jak naszkicować wykres funkcji: f(x)=sin2x−sinx ? Nie chodzi mi o sam wykres, bo wklepałem w wolframie i wiem jak wygląda, tylko jakich tutaj użyć przekształceń?
22 lut 16:15
Trivial: rysunek
 1−cos2x 
cos2x = cos2x − sin2x → sin2x =

2 
Czyli trzeba narysować wykres
 1−cos2x 
f(x) =

− sinx
 2 
f(x) = f1(x) + f2(x) f1(x) = 12(1−cos2x) f2(x) = −sinx
22 lut 16:41
Cusack: dzięki
22 lut 19:18
Cusack: próbuje załapać, ale nie daje rady emotka Jak z takiej formy 12(1−cos2x)−sinx widziałeś jak maznąć wykres? emotka
22 lut 19:58
Trivial: Można narysować f1, f2, a potem "na oko" posumować. emotka Warto policzyć kilka punktów dokładnie (tych charakterystycznych − tam gdzie jest 2 albo 0). Z polecenia wynika że to ma być tylko szkic. Jeżeli chcesz wiedzieć co dokładnie się dzieje − kiedy jest minimum, maksimum; kiedy wykres rośnie a kiedy maleje; kiedy jest wypukły a kiedy wklęsły − musisz użyć rachunku różniczkowego.
22 lut 20:05
Cusack: ok, dzięki jeszcze raz emotka
22 lut 22:09
Mila: W jakim celu chcesz mieć wykres tej funkcji, masz takie polecenie, czy np. chcesz się dowiedzieć jaki funkcja ma zbiór wartości?
22 lut 23:56
Cusack:
 1 
Miałem do rozwiązania równanie sin2x−sinx=

, a że często rozwiązuję na dwa sposoby to i
 2 
tym razem chciałem zrobić graficznie. Ale z tego co pisze Trivial to przerasta poziom liceum emotka A zbiór wartości to chyba można policzyć podstawiając zmienną pomocniczą? Jutro sprawdzę czy wyjdzie emotka
23 lut 00:38
Mila: Jutro podpowiem, metoda graficzna. Dobranoc.
23 lut 00:59