obliczyc pochodną
monissss: Mam obliczyc pochodną ln(x+1)+x
√1+cos2x) dla x=0.
| | 1 | |
więc pochodna to: |
| +√1+cos2x+U{x}{2√1+cos2x*(−sin2x)*2 |
| | x+1 | |
jak mnoże: (−sin2x)*2 to wychodzi −2sin2x czy inaczej?
22 lut 15:47
Janek191:
f(x) = ln ( x + 1) + x √1 + cos2x ; dla x = 0
1 − 2 *sin 2x
f '(x) = −−−−− + √ 1 + cos 2x + x * −−−−−−−−−−− =
x + 1 2 √ 1 + cos 2x
1 x *sin 2x
= −−−−− + √1 + cos 2x − −−−−−−−−−−
x + 1 √ 1 + cos 2x
więc
f ' ( 0) = 1 + √2 − 0 = 1 + √2
===========================
22 lut 16:18