nierówność
karol: Rozwiąż nierówność:
12x + 14x + ... + 1108x > 2x − 0,(9)
22 lut 13:54
krystek: Czy w mianowniku 108?
22 lut 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
4
x = (2
2)
x = 2
2x = 2
x*2
x
| | 1 | | 1 | |
lewa strona to skończona suma ciągu geometrycznego o a1 = |
| oraz q= |
| |
| | 2x | | 2x | |
22 lut 14:00
karol: krystek: tak, w mianowniku jest 108
artur: na pewno? czy wtedy czasem kolejne liczby w mianowniku nie byłyby potęgą 2? też tak na
początku myślałem, ale ostatni wyraz to 108, a to nie jest potęga 2.
22 lut 14:08
krystek: Wtedy potraktować do ostatniego wyrazu jako sumę nieskończonego ciagu geom z zał iqI<1 i
Ale nie liczę zaraz wychodze spróbuj
22 lut 14:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest 128 na pewno
22 lut 14:14
karol: to może błąd w zapisie faktycznie. no nic, dzięki!
22 lut 14:15