Proszę mi podpowiedzić jak rowziązać taki układ równań . 2x+3y=1
Mela: Proszę mi podpowiedzić jak rowziązać taki układ równań .
2x+3y=1
2x+2z=3
3y+z= 0
Układ równań skłąda się z 3 niewiadomych można go rozwiązać metodą Cramera?
Jednak co ma podstawić za X w 3 wierszy ? 0 ? Lub za Z w 1 wierszu ?
Bardzo prosżę o podpowiedz.
Pozdrawiam
MEla
22 lut 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
drugie równanie − pierwsze równanie
a następnie to co dostanie + trzecie równanie ... i otrzymujesz redukcję dwóch niewiadomych ...
wyznaczasz 'z' i później podstawiasz, aby wyznaczyć pozostałe
22 lut 13:47
Mela: A mógłbyś pokazać mi na tym przykładzie jak to rozwiązać?
żebym miał jakiś przykład ,jako wzór.
Bardzo cię proszę
22 lut 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| ⎧ | 2x+3y = 1 | |
| ⎨ | 2x+2z = 3 |
|
| ⎩ | 3y + z = 0 | |
⇔mnożę pierwsze równanie przez (−1)
| ⎧ | −2x−3y = −1 | |
| ⎨ | 2x+2z = 3 |
|
| ⎩ | 3y + z = 0 | |
⇔dodaje do drugiego równania pierwsze
| ⎧ | −2x−3y = −1 | |
| ⎨ | −3y+2z = 2 |
|
| ⎩ | 3y + z = 0 | |
⇔ dodaje do trzeciego równiania drugie
| ⎧ | −2x−3y = −1 | |
| ⎨ | −3y+2z = 2 |
|
| ⎩ | 3z = 2 | |
podstawiasz do drugiego równiania i wyliczasz 'y'
podstawiasz do pierwszego równiania i wyliczasz 'x'
22 lut 13:59
Mela: Ok dzięki ! Za poświęcony czas.
22 lut 14:00