Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f . ktory otrzymano przez przesuniece wykresu funkcji
g(x) = sin x . podaj wzor funkcji f . Odczytaj z wykresu rozwiazania rownania f(x) = 1.
oczywisice na rusunku powinno byc pozaokraglane ale chciame zeby wsyztsko bylo czytelne.
niemam pojeci jak sie odczytuje wiec prosze o pomoc
czerwony wykres to funkcja g(x)=sinx
niebieski wykres jest przekształcony przez odbicie względem np. osi x, zatem jest to f(x)=−sinx
| π | ||
a rozwiązanie f(x)=1 ⇔ x=− | +2kπ, k∊C | |
| 2 |