Wyznacz dziedzinę
GaL: f(x)=x2+arctg(x) / √3−x
jak będzie dziedzina tego wyrażenia?
22 lut 12:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy wy ludzie nauczycie się pisać prawidłowo ... student a nawiasów używać nie potrafi.
to co napisałeś oznacza nie więcej, nie mniej niż:
| | arctg(x) | |
f(x) = x2 + |
| − x |
| | √3 | |
22 lut 12:37
GaL: f(x)=(x2+arctg(x)) / (√3−x)
22 lut 12:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
a więc:
1) mianownik musi być ≠ 0
2) pod pierwiastkiem parzystego stopnia musi być wyrażenie ≥0 (szczęśliwie jest tam tylko
stała)
3) dziedziną 'arctg x' jest zbiór liczb rzeczywistych ... więc to by było na tyle
22 lut 12:43
GaL: czyli coś takiego:
x∊(−∞;√3) ∪ (√3;+∞) ?
22 lut 12:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
si
22 lut 12:48
GaL: dziękuje
22 lut 12:50
GaL: jeszcze proszę o sprawdzenie asymptot, które wyznaczyłem:
lim
x→√3− (x2+arctg(x)) / (√3−x) = +
∞
lim
x→√3+ (x2+arctg(x)) / (√3−x) = −
∞
x=
√3 jest równaniem asymptoty pionowej obustronnej.
a=−1
lim
x→±∞ f(x)−ax =
√3
b=
√3
y=−x+
√3 jest równaniem asymptoty ukośniej przy x→±
∞
22 lut 13:21
huehuehue: masz blad tylko w ukosnej y=−x−√3 sprawdz jeszcze raz ostatnia granice
22 lut 13:41
GaL: b=−√3
dziękuje za poprawkę
22 lut 13:45