Wykaż, że...
laser: Wykaż, że liczba a=√1−2√3 +3−√3 jest całkowita.
22 lut 12:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 − 2√3 + 3 = 12 − 2*1*√3 + (√3)2 = (1+p{3)2
√(1+√3)2 = 1+√3
więc:
a = 1 + √3 − √3 = 1
22 lut 12:34
laser: czemu tam jest 12−2*1√3 ?
22 lut 12:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 = 1*1 = 1
2 ... tak

a = a*1 ... prawda

mnożenie przez '1' nic nie zmienia ... więc mogę sobie napisać:
a = a*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1*1 ... bo to przecież tyle samo
22 lut 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zapisałem w taki sposób abyś zauważył/−a wzór skróconego mnożenia
22 lut 12:44