Jak wyciągnąć x żeby nie było pod sinusem w równianiu np takim: sinx= 0.897859
Qu: Chodzi mi o to żeby tylko wyciągnąć x z pod sinusa.
sinx= 0.897859
x=

I jeszcze jedno pytanie. Jeśli da się obliczyć x to wyjdzie nam ono w radianach czy stopniach?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź. No i tablice trygonometryczne niestety nie wchodzą w grę bo
muszę to z większą dokładnością policzyć.
22 lut 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczysz arcsin (0.897859)
22 lut 12:28
Qu: Ok dzięki.
22 lut 12:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj tylko ... że wynik może być podany w randianach −−− dlatego trzeba uważać jak się
liczysz 'arcusy' na kalkulatorze ... excel np. (chyba) domyślnie wynik podaje w radianach i
trzeba 'pozamieniać'
22 lut 12:35
Qu: Oki dzięki. Zrobiłem sobie takie obliczenia na prostym przykładzie i kąt mi wychodzi dobry w
stopniach. Bo biorę boki trójkąta, i na ich podstawie za pomocą sinusa obliczam dany kąt w
trójkącie. Więc dziękuje za pomoc.
22 lut 12:50
x3 i psciml:
x=arcsin(0,897859) ⇔ x=arcsin z ,czyli
| | z3 | | (1)(3z5) | | (1)(3)(5z7) | |
x=z + |
| + |
| + |
| ... |
| | (2)(3) | | (2)(4)(5) | | (2)(4)(6)(7) | |
| | s | | x | |
x w radianach s−stopnie− |
| = |
| |
| | 180 | | π | |
I jeszcze dziesiąte części stopnia musisz zamienić na minuty
Ale najlepiej na kalkulatorze np model DL1712
0,897859SHIFTsinSHIFT.,,,Dokładniej niż z tablic
22 lut 13:02