dla ambitnych Maturzystów
Tad:
Dwa zadanka dla ambitnych
Maturzystów −

1. Dla jakich wartości parametru m wielomian
W(x)=−x
3+x
2(2−m
2)+x(2m
2+4)−8 ma trzy pierwiastki.
Dla jakiego m suma tych trzech pierwiastków jest max
2. Wyznacz wartości a i b tak, by liczby −2 i 1 były pierwiastkami wielomianu
W(x)=(ax+b)(x
2+b)
22 lut 12:13
AC:
2. W(−2)=0 i W(1)=0 ⇒
| | 1 | |
(a+b)(1+b)=0 i (b−2a)(4+b)=0 ⇒(a;b)={(− |
| ; −1), (4; −4)} |
| | 2 | |
22 lut 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
AC −−− dla ambitnych
maturzystów to miało być
22 lut 13:00
AC:
OK! Ja byłem bardzo ambitnym maturzystą
22 lut 13:01
Kipic: w 1 najprosciej podstawiac po kolei podzielniki wyrazu wolnego czyli 1 2 4 8 −1 −2 −4 −8 i
potem wyliczyc m wydaje mi sie ze mozna tak zrobic a 2 sposob ale nie jestem to z takm czyms
np :
−(x−1)(x
2−xb−b)

ale nie wiem jak to zapisac
22 lut 13:16
22 lut 13:17
Tad:
... jak wszystko w tej
naszej matematyce można na kilka sposobów −

Ważne by po dobrej ścieżce i nie pobłądzić −

... no i za wiele nie napracować się −
22 lut 13:25
Tad:
... podpowiem Ci
Kipic, że sprawdzając W(2) ... stwierdzisz coś interesującego −
22 lut 13:27
Kipic: no 0 = 0 czyli dla 2 chyba napewno nie bedzie
22 lut 13:30
Tad:
A wracając do zadanka nr.2 ...
AC chyba nam jeszcze podpowie jak wyznaczyć te
a i b nie grzęznąc w tym układzie równań −
22 lut 13:31
Tad:
co nie będzie

?−
22 lut 13:31
Kipic: skoro gdy podstawiamy pod x 2 i wychodzi 0 = 0 to dla niewiadomo co podstawimy pod m to albo
bedzie reszta albo nic nie bedzie rozwiazan (rozumowanie Kipica) hahaha
22 lut 13:37
AC:
Przecież to proste.
(a+b)(1+b)=0
I przypadek 1+b=0 ⇒ b=−1
| | b | |
i wtedy drugie równanie będzie spełnione gdy b−2a=0 ⇒ a= |
| = −1/2 |
| | 2 | |
II przypadek a+b=0 ⇒ a=−b
wtedy drugie równanie będzie spełnione gdy b+4=0 ⇒ b=−4 i a= 4
i to koniec.
22 lut 13:39
Tad:
... włącz myślenie−

Dla x=2 masz wielomian "zeruje" się dla dowolnego m ...
inaczej mówiąc x=2 jest jednym z pierwiastków wielomianu dla dowolnego m −

walcz dalej −
22 lut 13:42
Tad:
... oczywiście
AC −
22 lut 13:44
Kipic: wiec skoro tak twierdzisz dla tych dzielnikow z ktorych wyjdzie 0 = 0 to one sa pierwiastkami
22 lut 13:48
Tad:
to nie tak
Wyszło tylko tyle i aż tyle, że x=2 jest pierwiastkiem wielomianu dla dowolnego m.
Dzieląc W(x) przez (x−2) ... wyznaczysz P(x) ... który musi mieć kolejne dwa pierwiastki
(do sprawdzenia dla jakiego m)
22 lut 13:52
Kipic: czyli mozna tak zrobic i wtedy odczytac : (x−2)(x
2 + ax +b)

?
22 lut 13:54
Tad:
...dokładnie
22 lut 13:55
Kipic: 
no to teraz moze takie zadanie byc na maturze

bede wiedzial juz jak zrobic
22 lut 13:57
Tad:
... do pełnego rozwiązania jeszcze troszkę pozostało −
22 lut 14:03
Kipic: wydawalo mi sie ze wiem .Ale jak zaczalem liczyc to gargamele mi wyszly .niewiem jak druga
czesc obliczyc.
22 lut 14:09
Cusack:
mam pytanie bo rozw. AC, bo nie rozumiem tego za bardzo.
W tym momencie np.
" I przypadek 1+b=0 ⇒ b=−1
| | b | | 1 | |
i wtedy drugie równanie będzie spełnione gdy b−2a=0 ⇒ a= |
| =− |
| " |
| | 2 | | 2 | |
Dlaczego drugie równanie będzie spełnione gdy b−2a=0?
22 lut 14:19
Tad:
(−x
3+x
2(2−m2)+x(2m2+4)−8):(x−2) otrzymasz −x
2−m
2x+4
Skoro nasz W(x) ma mieć trzy pierwiastki to P(x)=−x
2−m
2x+4 musi mieć pozostałe dwa
zatem Δ>0
Δ=m
4+16 jest większa od 0 dla dowolnego m
Zatem dla dowolnego m nasz W(x) ma trzy pierwiastki ( z których jeden jest równy 2)
Kiedy suma wszystkich pierwiastków jest max

?
22 lut 14:20
Tad:
...do
Cusack ... bo rozwiązuje układ równań
Wyznacza z pierwszego i podstawia do drugiego −
22 lut 14:31
Cusack: 
dzieki
22 lut 14:40
Tad:
To drugie zadanko można "kruszyć" również tak:
2. Wyznacz wartości a i b tak, by liczby −2 i 1 były pierwiastkami wielomianu
W(x)=(ax+b)(x
2+b)
Skoro nasz wielomian musi mieć minimum dwa pierwiastki (x=−2 i x=1)
to wiadomo, że musi mieć ich trzy. Wnika to z faktu, że (x
2+b) może mieć dwa pierwiastki
różne od 0 lub wcale
Dwa pierwiastki będzie miał dla b<0 ... jednocześnie jednym z nich ma być −2 lub 1
Zatem b
1=−1 lub b
2=−4
Wyznaczenie odpowiednio a
1 i a
2 to już banał −
22 lut 14:47