ułamek okresowy na zwykły
dumka: Witam
mam dylemat, bo ogólnie tojuż wiem, jak sie zamienia ułamek okresowy na zwykłym, ale taki to
nie moge za chiny zrobic
0,25(31) =

pomocy
22 lut 12:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jakbyś robiła
0,(31)

to w takim razie ile to będzie 0,00(31)

to w takim razie
| | 1 | |
0,25(31) = 0,25 + 0,00(31) = |
| + .... |
| | 4 | |
22 lut 12:05
dumka: a dalej co sorki ale nie wiem wlasnie te dalej
22 lut 12:14
Janek191:
Dalej :
x = 0,00(31) = 0,00313131...
100 x = 0,(31) = 0,31313131...
zatem
100x − x = 0,31
99x = 0,31 / * 100
9900 x = 31
31
x = −−−−
9900
więc 31
0,00(31) = −−−−
9900
zatem
1 31 2475 31 2506
0,25(31) = −− + −−−− = −−−−− + −−−− = −−−−−
4 9900 9900 9900 9900
22 lut 12:54
Janek191:
Można jeszcze skrócić przez 2 :
1 253
0,25(31) = −−−−−
4 950
22 lut 12:56
dumka:
22 lut 12:57