Rozwiąż równanie
Ola: Rozwiąż równanie x5 − 5x3 + 4x = 0
22 lut 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1: x przed nawias
krok 2: zajmujemy się tym co jest w nawiasie ... robisz podstawienie t=x2 ; t≥0
krok 3: w tym momencie w nawiasie masz równianie kwadratowe ... postępujesz jak to zwykło z
takimi równaniami
krok 4: sprawdzasz wyliczone t1, t2 z założeniem, że t≥0
krok 5: wyznaczasz 'x' na podstawie wyliczonych 't'
krok 6: podajesz odpowiedź
22 lut 11:53
Ola: Dzięki wielkie
22 lut 12:07
Janek191:
Odp.
x1 = − 2, x2 = − 1, x3 = 0, x4 = 1, x5 = 2
====================================
22 lut 12:44