Wyznacz argumenty całkowite.
Sabina: Wyznacz wszystkie argumenty całkowite dla których funkcja f(x) = x2 − x − 6 przyjmuje wartości
ujemne.
22 lut 11:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 0 − zauważasz, że współczynnik a>0 (czyli co związku z tym

)
krok 1 − oblicz Δ
krok 2 − wyznacz miejsca zerowe funkcji
krok 3 − wypisz wszystkie liczby całkowite będące pomiędzy miejscami zerowymi
22 lut 11:44
Sabina: czyli jak x1 wyszło 3 a x2 −2 to te argumenty to −2 i −1 ?
22 lut 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze −−− f(−2) = 0 ... czy 0 to wartość ujemna

po drugie −−−
wszystkie argumenty całkowite
22 lut 11:51
Ola: 0,1,2,3 ?
22 lut 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a −1 to nie jest całkowita

f(3) = 0 ... czy 0 to wartość ujemna
22 lut 12:01
Sabina: To ja już nie wiem, pomiędzy miejscami zerowymi jest −2 −1 0 1 2 3 i to mam wypisać, ale co
dalej ?
22 lut 12:03
Janek191:
Pomiędzy liczbami : − 2 i 3 są liczby całkowite : − 1,0,1,2.
22 lut 13:28
Janek191:
I to jest już koniec.
Odp. − 1,0,1,2
============
22 lut 13:35