wykaż, że jeśli k i n ....
Ania: wykaż, że jeśli k i n są naturalne oraz 1≤k≤n to k(n−k+1)≥n
22 lut 10:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech:
j = n−k
oczywiste jest, że:
n ≥ j ≥ 0
k(n−k+1) = k(n−k) + k = k*j + k = k*(j+1) = (n−j)*(j+1) = n*j − j2 + n ≥ n*j − n*j + n = n
22 lut 11:40
Tad:
kn−k
2+k−n≥0
k(n−k)−(n−k)≥0
(n−k)(k−1)≥0
... oba dodatnie ...więc wszystko jasne −
22 lut 11:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
Tad ... nie są oba dodatnie ... oba są 'nieujemne'

drobna różnica − ale konieczna
22 lut 11:43
Tad: ... masz rację −
22 lut 12:05
AC:
Arturze
(n−j)*(j+1) ≠ n*j − j2 +n
22 lut 12:25