Pochodne cząstkowe
Szmal: Pochodne cząstkowe czy dobrze ?

f(x,y)=
yx+1 − y
2
f'x =
01+1−0
2 = 0
f'y=
10+1 − 2y=1− 2y
22 lut 09:35
Aga1.: Wstawiałeś za x i za y jakieś liczby?
| | 1 | | 1 | | −y | |
f'x=(y* |
| )'=y*( |
| )'=y((x+1)−1)'=−y(x+1)−2= |
| |
| | x+1 | | x+1 | | (x+1)2 | |
Po y też popraw
22 lut 09:43
Szmal: Nie poprostu analogicznie pochodna cząstkowa f' x wiec y−jest stała czyli ze wzoru na pochodne
C'=0 => y=0 ale nie wiedzialem czy takie cos w dzieleniu sie stosuje

Dziękuję za poprawę
22 lut 09:59
Szmal: A dlaczego nagle z (x+1)−1 zrobiło się (x+1)−2 Chodzi o usunięcie nawiasu ?
22 lut 10:03