..
asdf:

ekstrema:
D:
x ≠ −2
(2−x)(2+x) ≥ 0
x ∊ <−2;2>, uwzgledniając dziedzine:
x ∊(−2;2>
teraz liczę pochodną:
| | 2x | | 2x | |
y' = x' * √ |
| + (√ |
| )' * x = |
| | 2+x | | 2+x | |
(...) =
i teraz przyrównuję do zera:
| | 2−x | | 4x | |
y' = 0, ⇒ √ |
| − |
| = 0 |
| | 2+x | | | |
do wspólnego mianownika:
| | 2−x | | 2−x | | √ |
| *2√ |
| *(2+x)2 − 4x | | | 2+x | | 2+x | |
| |
| = 0 |
| |
pierwiastki łączę:
| | 2−x | | 2 * |
| * (2+x)2 − 4x | | | 2+x | |
| |
| = 0 |
| |
| 8 − 2x2 − 4x | |
| = 0 // * mianownik: |
| |
zniknęła czerwona dwójka:
4 − x
2 − 2x = 0
Δ = 20
x
2 = −
√5 − 1
zaznaczam na osi przedziały, z prawej strony od dołu, wyszło mi:
f(x) ↗ x ∊ (−2;
√5−1)
f(x) ↘ x ∊ (
√5 − 1; 2>
maksimum lokalne w punkcie:
x =
√5 − 1; f(
√5 −1)
dobrze? i czy na końcu może być domknięta dwójka, czy nie? (chodzi o przedział domknięty)
22 lut 02:34
asdf: funkcja wygląda tak:
| | 2 − x | |
x * √ |
| , minus mi sie nie wbił na początku i przy liczeniu pochodnej (pochodną |
| | 2+x | |
dobrze policzylem jak by co, tylko co z resztą..)
22 lut 02:48
asdf: .
22 lut 13:56
aniabb: w pochodnej na górze nie masz 4x a tylko samo 4
22 lut 13:59
asdf: to jeszcze jest pomnożone * x, to jak?
22 lut 14:19
aniabb: zrozumiałam że sam nawias liczysz
22 lut 15:06
aniabb: domknięta dwójka ..dobrze
22 lut 15:20
asdf: ok, dzieki
22 lut 16:12