dwumian newtona
Tesla: jak wykazać następującą równość?
22 lut 01:18
Janek191:
Mamy
5 ! 4*5
3 ! * 2 2
6 ! 4*5*6
3 ! * 3 ! 6
7 ! 5*6*7
3 ! * 4 ! 6
zatem
L = 1 + 4 + 10 + 20 + 35 = 70
8 ! 5*6*7*8
| | | |
P = | = −−−−−−− = −−−−−− = 70 |
| | |
4 ! * 4 ! 1 *2*3*4
L = P
ckd.
=============
22 lut 08:17
Janek191:
| | | |
W I wierszu po prawej stronie równości powinno być | . |
| | |
22 lut 08:19
Tesla: aha dziękuję

A da się jeszcze inaczej tzn sprytnie bez liczenia wszystkich dwumianów ?
22 lut 22:33
Eta:
Np:
| | | | | | | | | | | | | |
to w tym przykładzie: | + | + | + | + | = | |
| | | | | | | |
22 lut 22:57