Rozwiąż równania wymierne
wajdzik: Rozwiąż równania wymierne:
| 2 | | 1 | | −2 | |
| + |
| = |
| |
| x2−25 | | x2+9 | | x3−5x2+9x−45 | |
| 2 | | 1 | | −2 | |
| + |
| = |
| |
| (x−5)(x+5) | | x2+9 | | x(x2+9−5(x2+9) | |
D=R\{−5,5,−9}
2(x
2+9)+(x−5)(x+5)=−2(x+5)
2x
2+18+x
2−25=−2x−10
3x
3+x
2+2x−17=0
Zanim będę rozwiązywać dalej, nurtuje mnie pytanie czy dobrze zrobiłem z tym (x
2+9).
Wiem, że nie mogę tego rozłożyć na czynniki ale czy mogę się tym posługiwać do liczenia?
Poproszę o sprawdzenie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
21 lut 23:32
krystek: D źle , dlaczego wykluczyłeś 9?
21 lut 23:34
krystek: Skąd na końcu masz równanie stopnia trzeciegO?
21 lut 23:35
krystek: D=R/{−5,5}
21 lut 23:36
wajdzik: Źle zapisałem.
A więc: 3x2+2x−17=0
21 lut 23:47
wajdzik: Dobrze?
21 lut 23:48
krystek: ,? 18−25+10=
21 lut 23:50
wajdzik: 3
21 lut 23:52
wajdzik: 3x
2+2x+3=0 wybacz, śpię
21 lut 23:53
wajdzik: Δ=4−36 <0
Wykres jest nad osią OX, mamy zbiór pusty?
21 lut 23:56
wajdzik:
22 lut 00:01
wajdzik:
22 lut 00:07