płaszczyzna styczna
Ignar: Witam.
Mam taką funkcję: z=8x + 16y + x2 − 4y2
W punckie (−4,2) wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do fukcji.
Ogólnie jest to funkcja z punktem siodłowym, który właśnie wynosi (−4,2) i tam gradient wynosi
(0,0) i w tym miejscu zgłupiałem... Jak trzeba zrobić to zadanie i ogólnie mógłby mi ktoś
przypomnieć algorytm wyznaczania płaszczyzny funkcji?
21 lut 23:09
Ignar: czy porostu styczna wyjdzie z=0?
21 lut 23:15
21 lut 23:17
Ignar: czyli np. w punkcie (−1,−1) równanie płaszczyzny stycznej do funkcji miałoby postać:
z= −10(x−1) + 24(y−1) ?
21 lut 23:42