.
Nutka: pomóżcie mi w tym poprzednim zadanku, nie wiem jak je zrobić. 2do potęgi minus jedenaście
czwartych przedstawiona w postaci potęgi liczby 16 to?
21 lut 22:47
Eta:
(16)1/4=(24)1/4= 2
2−11/4= (161/4)−11/4= 16−11/16
21 lut 22:58
Jolanta: 2
−11/4=
4√(1/2)11 tak by było bez zamieniania na 16
2
4=16 2=
4√16=16
1/4
| | 1 | |
(161/4)−11/4=16−11/16=p16{ |
| )16} |
| | 16 | |
| | 1 | |
cieżko pierwiastek 16 stopnia z ( |
| )16 |
| | 16 | |
21 lut 23:06
Jolanta: taa teraz doczytałam,ze w postaci potęgi
21 lut 23:07
Jolanta: i jeszcze potęge 16 zamiaat 11 zrobiłam
21 lut 23:08
Nutka: Baaaaaaaaaaardzo dziękuję
21 lut 23:09