CAŁKA NIEOZNACZONA
Beti: oblicz całkę nieoznaczoną
∫x
2√5−x3
zał u(x)=x
2 u'(x)=2x
| | 2 | |
v'(x)= √5−x3 v(x)= |
| √(5−X3)3 (5−x3)12 = |
| | 3 | |
| | (5−x3)12+1 | | (5−x3)32 | | 2 | |
|
| = |
| = |
| √(5−X3)3
|
| | 12+1 | | 32 | | 3 | |
∫u(x)v'(x)= u(x)v(x)−∫u'(x)v(x)dx
| | 2 | | 2 | |
x2* |
| √(5−x3)3−∫2x* |
| √(5−x3)3
|
| | 3 | | 3 | |
bardzo proszę o poradę czy dobrze postępuję w rozwiązywaniu oraz co dalej robić

tak smao
rozpisywać
21 lut 22:17
huehuehue: | | dt | | −1 | | 2 | |
∫x2√5−x3 = t=5−x3 − |
| =x2dx= |
| ∫√tdt = − |
| t32 + C = |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
21 lut 22:24
Beti: 
a tam nie powinno być jeszcze x
2 w nawiasie zamiast x
21 lut 22:38
huehuehue: owszem powinno byc x
3 ot zgubilo sie

ale sam sposob jest chyba jasny
21 lut 22:42
Beti: tak już zobaczyłam sobie, na metodę przez podstawianie

dziękuję bardzo za pomoc

zamieszczę jeszcze dwie całki i bardzo bym była wdzięczna za sprawdzenie
21 lut 22:45
huehuehue: dawaj
21 lut 22:49
Beti: proszę tylko narazie o podpowiedź, gdyż jak człowiek sam dojdzie do czegoś to wtedy się nauczy
i teraz mam problem z tym t
t=(x
2−4)(x+2) i później to wymnożyć i liczyć po x
ale to wyjdzie dt=(3x
2+4x−4)dx
21 lut 22:55
huehuehue: takie podstawienie jest zle wymnoz mianownik i zrob z licznika pochodna mianownika (takie
przykladowe rozwiazanie)
21 lut 23:00
Krzysiek: zamiast wymnażać mianownik rozbić ułamek na ułamki proste
21 lut 23:02
huehuehue: albo tak nie ma jednego rozwiazania
21 lut 23:04
Krzysiek: huehuehue,nawet jeśli doprowadzisz licznik do pochodnej mianownika to i tak coś zostanie do
policzenia
21 lut 23:08
Beti: hmm chyba to zadanko mnie przerosło, gdyż nigdy nie miałam w szkole całek itp jestem samoukiem
a kolega mnie prosił żebym mu wytłumaczyła takie proste co tu są na forum to w miarę już mam
opanowane te przykłady ale z tym niezbyt..

po wymnożeniu mianownik wychodzi x
3+2x
2−4x−8
nie rozumiem zbytnio jak to mam zrobić z licznika pochodną mianownika
21 lut 23:08
huehuehue: pochodna mianownika robisz np dodajac zero (−1+1) tak zeby nie zmienialo pierwotnej calki
ale mysle ze sposob krzysia jest szybszy czyli zrob z tego ulamki proste
21 lut 23:13
Beti: nie wiem czy dobrze myślę, ale bym rozwiązała to tak
| X2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
|
|
| (X−2)(X+2)(X+2) | | X−2 | | X+2 | | X+2 | |
ZAŁ (X−2)(X+2)(X+2)≠0
X
2=A(X+2)(X+2)+B(X−2)(X+2)+C(X−2)(X+2)
X
2=(A+B+C)X
2+2AX+(4A−4B−4C)
1=A+B+C
0=2A
0=4A−4B−4C

?
21 lut 23:40
MQ:
raczej nie, bo A ci wychodzi 0
| | A | | Bx+C | |
Ja bym rozbił na |
| + |
| |
| | x−2 | | (x+2)2 | |
21 lut 23:59
Beti: A(x+2)
2+(Bx+C)(x−2)=x
2
Ax
2+4Ax+4A+Bx
2−2Bx+Cx−2C=x
2
(A+B)x
2+(4A−2B+C)x+(4A−2C)=x
2
A+B=1
4A−2B+C=0
4A−2C=0
C=2A
4A−2B+2A=0
A+B=1
A=1−B
6A−2B=0
6−6B−2B=0
8B=6
| | 14 | | 34x+24 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx+∫ |
| = |
| ∫ |
| +...  Bardzo proszę o pomoc |
| | x−2 | | (x+2)2 | | 4 | | X−2 | |
| | 1 | |
mam wyciągnąć |
|  ? jeśli tak to co dalej |
| | 4 | |
22 lut 11:28
huehuehue: z pierwszej juz masz gotowy wynik z drugiej mozesz wylaczyc 1/4 i podstawic potem x+2
22 lut 11:55
Beti: | | 1 | |
z pierwszej to mam |
| lnIx−2I
|
| | 4 | |
| | 1 | | 3x+2 | |
a jeżeli wyłączę z drugiej |
| ∫ |
| nie rozumiem zbytnio co mam dalej zrobić.. |
| | 4 | | (x+2)2 | |
22 lut 11:59
huehuehue: | | 1 | | 3(t−2)+2 | |
t=x+2 dt=dx ⇒x=t−2 |
| ∫ |
| dt |
| | 4 | | t2 | |
22 lut 12:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozdzielasz na dwie całki
| | 3 | | 2x+4 | |
w jednej masz |
| * |
| i robisz podstawienie t=(x+2)2 ; dt=2(x+2)dx=(2x+4)dx |
| | 2 | | (x+2)2 | |
| | 1 | |
a w drugiej zostaje −4* |
| i robisz podstawienie t=x+2 ; dt = dx |
| | (x+2)2 | |
22 lut 12:04