Prawdopodobieństwo
Asiak: Mam pytanie natury teoretycznej, dlaczego można tak zapisać:
P(X< 0 ∨ 0≤X<x) = P(X<0) + P(X=0 ∨ 0<X<x)
Jak to uzasadnić, gdyby ktoś pytał?
21 lut 22:11
MQ: Nie wiem, czy komuś jeszcze na tym zależy, ale odpowiadam:
Bo są to zdarzenia wzajemnie wykluczające się, więc prawdopodobieństwo sumy logicznej (v) jest
równe sumie prawdopodobieństw.
W ostatnim członie znowu ≤ zostało rozbite na dwa wykluczające się zdarzenia = v < i to też
możesz rozbić na sumę prawdopodobieństw.
21 lut 23:14
Asiak: Zależy, zależy. Dziękuję
22 lut 00:59