w ostrosłupie
Aniaa :): W ostrosłupie, którego podstawą jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej 5,
jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe tworzą z
tą płaszczyzną kąt α taki, że sim α=
√33. Przekrój tego ostrosłupa płaszczyzną
prostopadłą do podstawy jest kwadratem. Oblicz pole tego kwadratu.
Prosze o pomoc, nie moge wyznaczyć boku tego kwadratu mam tylko wszystkie dane ostrosłupa
21 lut 21:38
Mila: Czy masz odpowiedź?
Gdzie masz spodek wysokości ostrosłupa?
21 lut 23:24
Mila:

a=5
c=5
√2
W ΔSCA:
| | a | | √6 | | 5 | | 5√6 | |
cosα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔k= |
| |
| | k | | 3 | | k | | 2 | |
| | H | | 5√2 | |
sinα=U{√3{3}= |
| ⇔H= |
| |
| | k | | 2 | |
ΔNKA∼ΔACS
| NK | | H | | NK | | 5√2 | | x | | √2 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔KA=x√2 |
| KA | | a | | KA | | 2*5 | | KA | | 2 | |
ΔCKL∼ΔABC
| KL | | c | | x | | 5√2 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| CK | | a | | 5−KA | | 5 | |
22 lut 00:29
grafik:
Mila, wykonuj poprawne rysunki zgodnie ze sztuką ich sporządzania. To są jakieś bazgroły.
Poznaj w końcu tę sztukę.
22 lut 01:40
Aga1.: @grafik, zamiast krytykować, to mógłbyś narysować i zapoznać ogół z tą sztuką rysowania.
22 lut 09:21
Mila:
Witaj,Aga1, Grafik troszczy się o mój rozwój zawodowy.
Grozi mi załamanie, nie mogę sprostać jego gustom estetycznym.
22 lut 22:01
Eta:
Witaj
Mila w nagrodę ode mnie
22 lut 22:09
Mila: Dziękuję
Eto, pozdrawiam
22 lut 22:49