geometria analityczna
Madzia: 1.Punkt S(4,−2) jest środkiem symetrii równoległoboku ABCD. Mając dane współrzędne wektorów
AC=[6,−2] i AB=[−2,4] wyznacz:
a)współrzędne pktów A,B,C,D
b)kąty ostre równoległoboku
c)pole równoległoboku
2.Punkt S(0,0) jest środkiem boku AD równoległoboku ABCD. Mając dane współrzędne wektorów
AB=[4,3] i BC=[6,2], wyznacz:
a)współrzędne wierzchołków A,B,C,D
b)długości przekątnych równoległoboku
c)pole równoległoboku
21 lut 21:34
zośka:
4−x
A=3 oraz −2−y
A=−1
x
A=1
y
A=−1, czyli A=(1,−1)
AC=[x
c−1,y
c−(−1)]
[6,−2]=[x
c−1,y
c−(−1)]
x
c=7
y
c=−3 C=(7,−3)
21 lut 21:54
zośka: ad1) AB=[−2,4]
[xB−1, yB−(−1)]=[−2,4]
xB=−1
yB=3 B=(−1,3)
BS=SD
[4−(−1),−2−3]=[xD−4,yD−(−2)]
[5,−5]=[xD−4,yD+2)]
xD=9
yD=−7 D=(9,−7)
21 lut 21:59
zośka: ad 1c) pole równoległoboku jest równe wartości bezwzglednej z wyznacznika macierzy utworzonej
przez 2 wektory wychodzace z tego samego wierzchołka na których rozpięty jest równoleglobok:
np AB=[−2,4]
AD=[9−1,−7−(−1)]=[8,−6]
Wyznacznik=|−2, 4 | =12−32=−20
| 8, −6|
Pole równoległoboku=|−20|=20
21 lut 22:11
zośka: katy i iloczynu skalarnego:
AB◯AD=(−2)*8+4*(−6)=−16−24=−40
Ale z drugiej strony AB◯AD=|AB|*|AD|*cosα
|AB|=
√(−2)2+42=2
√5
|AD|=
√82+(−6)2=10
20
√5cosα=−40
| | 2 | |
cosα=− |
| α kąt rozwarty |
| | √5 | |
| | 2 | |
cosβ= |
| β− kąt ostry (α+β=180) |
| | √5 | |
21 lut 22:21
Madzia: dzieki za pomoc
21 lut 22:40