TRYGONOMETRIA :(
querry: Na jakiej wysokości ściany znajduje się górny koniec drabiny długości 5m, jeżeli dolny koniec
oddalony jest od tej ściany o 2m? Pod jakim kątem do ściany nachylona jest ta drabina?
https://matematykaszkolna.pl/strona/3791.html kochani, to zadanie znajduje sie na tej stronie, ale nie potrafie go za chiny zrozumiec.
chce Wam powiedziec jak ja to zrobiłam . narysowałam taki rysunek jak jest w linku, i
obliczyłam tgα=1.5/4= 0.37 przecież mając dwie przyprostokątne mogłam, obliczyć
przeciwprostokatna z tgα, prawda? wiec czemu tu jest z pitagorasa
21 lut 21:32
querry: raz w tych zadaniach jest z pitagorasa, w innych nie uznaja tego. tylko trzeba z tych funkcji
trygonometrycznych, prosze niech mi to ktoś wytłumaczy za 2 miesiace matura, a ja w szkole sie
nic nie naucze
21 lut 21:34
Beti: nie rozumiem Ciebie
gdzie w zad. masz dane dwie przyprostokątne

dane są: 1) długość drabiny, czyli
przeciwprostokątna właśnie
2) odległość dolnego końca drabiny od ściany, czyli przyprostokątna przyległa do
kąta
drugą przyprostokątną musisz obliczyc z tw. Pitagorasa, bo inaczej się nie da
21 lut 21:38
querry: ajej pokiciało mi się:( no ok, zatem przeciwprostokatna to 5, a przyprostokatna 4, przecież z
sinusa mozna obliczyc sinα=5/2
21 lut 21:41
querry: i dlaczego na rysunky α kąt jest zaznaczony na dole przecież pytają o górny koniec ? kurcze nie
wiem nic

zabije sie
21 lut 21:42
Beti: w sumie fakt, też bym zaznaczyła drugi kąta
co do sinα, to powinno być odwrotnie:
21 lut 21:48
querry: no ale to jest dobrze ? beti prosze pomoz
21 lut 21:50