aaaaa
PATRYK: Prosze o podpowiedz w warunkach do zadania:
Dla jakich wartosci parametru m rownanie x2+(4−2m)x+m+10=0 ma dwa rozne pierwiastki tych
samych znakow?
skoro maja byc dwa rozne to Δ>0
a co zrobic z druga czescia?
21 lut 21:21
PATRYK: a chyba juz wiem, po prostu x
1x
2>0?
21 lut 21:24
PATRYK: nie nie nie to zadanie przeczytalem,
moze chodzi o x1x2>0 lub x1x2<0 ?
21 lut 21:25
Beti: tak
21 lut 21:26
PATRYK: czy wystarczy tylko x1x2<0?
21 lut 21:27
Beti: skoro są tych samych znaków, to x1x2>0
bo iloczyn dwóch liczb dodatnich i iloczych dwóch liczb ujemnych jest dodatni
21 lut 21:31
PATRYK: tzn x1x2>0*
21 lut 21:33
PATRYK: dziekuje
21 lut 21:33
PATRYK: tylko wraz mi cos zle wychodzi
wyszlo mi ze m>10 i m=2 i m=3 a w odp jest ze m∊(−10,−1)U(6,∞) co zle zrobilem?
21 lut 21:35