Łatwe zadanie z funkcji wykladniczej
Marta: Witam,
Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać zadanie z funkcji wykładniczej?
Z góry dziękuję

Wykres funkcji y = a
x przechodzi przez punkt P = (2, 2). Do wykresu tej funkcji należy
również punkt:
A. (−4, 1\4) B. (8, 8) C. (10, 64) D. (−1,−√2)
Wiem, że odpowiedź to A, ale potrzebuję pełnego rozwiązania
21 lut 20:50
zośka: 2=a2
stąd a=√2
y=(√2)x
21 lut 20:53
21 lut 20:54
Marta: I to jest całe rozwiązanie tak ?
21 lut 20:58
Eta:
P(2,2) to x=2 i y=2 y=a
x , a>0
2=a
2 ⇒ a=
√2
y= (
√2)
x
| | 1 | |
dla x=−4 y= (√2)−4= (21/2)−4=2−2= |
| to: A(−4, 1/4) |
| | 4 | |
21 lut 20:59
Marta: Ok

Bardzo, bardzo dziękuję Wam za pomoc

Korzystając, mogłabym jeszcze poprosić o rozwiązanie jeszcze jednego zadania?

Dany jest ciąg an = n2 − 10n − 200. Wskaż zdanie prawdziwe.
A. Ciąg (an) nie ma wyrazów dodatnich.
B. Siódmy wyraz tego ciągu jest równy czwartemu wyrazowi.
C. Ciąg (an) nie jest monotoniczny.
D. Ciąg (an) jest malejący.
21 lut 21:18
Janek191:
an = n2 − 10 n − 200
Mamy
a21 = 212 − 10*21 − 200 = 441 − 210 − 200 = 31
zatem
A ) zdanie fałszywe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a7 = 72 − 10*7 − 200 = 49 − 70 − 200 = 49 − 270 = −221
a4 = 42 − 10*4 − 200 = 16 − 40 − 200 = 16 − 240 = − 224
zatem
B) zdanie fałszywe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
an = n2 − 10 n − 200
więc
an+1 = ( n + 1)2 − 10*(n + 1) − 200 =
= n2 + 2n + 1 − 10 n − 10 − 200 =
= n2 − 8 n − 209
Mamy
an+1 − an = ( n2 − 8n −209 ) − ( n2 − 10 n − 200) =
= 2n − 9 > 0 ⇔ n ≥ 5
zatem
C ) ciąg an nie jest monotoniczny ( najpierw maleje , a potem rośnie ).
==============================================================
21 lut 21:59
Marta: Dziękuję bardzo
21 lut 23:05
Joasia: Korzystając z okazji mógłby mi ktoś rozwiązać takie zadanko? Pięknie proszę

Suma czwartego i piątego wyrazu pewnego ciągu arytmetycznego jest równa 6. Różnica
tego ciągu wynosi 5. Pierwszy wyraz tego ciągu to:
A. 0,5 B. −14,5 C. −13,5 D. −9,5
21 lut 23:39
krystek: a5+a4=6
a1+4r+a1+3r=6 r masz wylicz a1
21 lut 23:41
Joasia: Ok dziękuję bardzo
21 lut 23:47
Filip: Patrzę tak na to zadanie i nie wiem skąd się te liczby wzięły, móglbyś mi wytłumaczyć
dokładnie, bo ciekawy jestem
21 lut 23:52