Funkcja.
Licealista: Wzór funkcji kadratowej opisujący pole na podstawie przekątnej
Podaj dziedzinę i wzór funkcji opisującej pole kwadratowej działki budowlanej w zależności od
dłogości przekątnej x. Naszkicuj jej wykres. (to ostatnie możemy zaniedbać)
Nie wiem jak to ugryźć.
21 lut 20:48
21 lut 20:50
Patryk: a−bok kwadratu
D to x>0
21 lut 20:51
zośka: oznaczmy przez a − bok tego kwadratu
x=a
√2
21 lut 20:52
Eta:
| | d2 | | x2 | |
P= |
| d=x , x>0 P(x)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 20:53
Licealista: Coś mi ta dwójka nie pasuje w mianowniku, ja myślę żeby podzielić kwadrat na dwa trójkąty o
| | √2x | | 1 | |
przekątnej równej x a bok a opisać wzorem ( |
| )2 + b2 = ( |
| ) 2 |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 20:54
Patryk: i wyjdzie to samo co nam
21 lut 20:58
Licealista: ok dzięki
21 lut 21:00
Mila:
Licealisto, kwadrat jest rombem, w którym przekątne są równe , oznaczam je x
| | p*q | | x2 | |
Prombu= |
| = |
| , co podała Eta |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 23:03