wie ktoś jak to zrobić ?
daniel : wykaż , że dla dowolnej dodatniej liczby rzeczewistej a oraz dowolnych liczb wymiernych p i r
prawdziwy jest wzór : ap przez ar = ap−r
21 lut 20:44
Mati_gg9225535: jak to wykazac przeciez to jest wlasnosc
21 lut 20:45
Godzio:
No można jakoś
| ap | | a * a * ... * a | |
| = |
| |
| ar | | a * a * ... * a | |
Załóżmy, że p ≥ r wówczas
Teraz niech p < r wtedy:
| 1 | | 1 | |
| = |
| = a−(r − p) = ap − r |
| a * ... * a | | ar − p | |
21 lut 20:49
daniel : dzięki wielkie
21 lut 21:02