Proszę o pomoc, zdanie dotyczy funkcji.
Piotr 56: Dla jakich wartości parametru K dziedziną funkcji f , jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych. Rozwiązanie znalazłem w necie i mam pytanie bo nie mogę sam do tego dojść.
F(x) = x−3 /przez x2−kx+1
x2−kx+1 ≠0
△<0
To jest brane ze wzoru na deltę poniżej tak ? Czyli : b2−4*a*c
A ogólny zapis delty to ax2+bx+c=0 Więc, dlaczego to jest tak zapisane, Δ = k2−4<0
, a nie tak : Δ= x2−4*kx*1
(k−2)*(k+2)
k≠ −2 k ≠ 2
x∊R { −2 , 2 }
Nie rozumiem tego ...
21 lut 20:43
Mati_gg9225535:
D: x
2 − kx + 1 ≠ 0
a = 1
b = −k
c = 1
Δ < 0
k
2 − 4 < 0
(k−2)(k+2) < 0
k=2 v k = −2
k∊ (−2,2)
21 lut 20:50
Piotr 56: Dziękuje.
21 lut 20:54