tożsamości
Mariuszz: witajcie, wytłumaczycie mi jak mam zrobić takie zadanie? :
| cosα | | cosα | |
| − |
| =2tgα |
| 1−sinα | | 1+sinα | |
tutaj trzeba sprawdzić tożsamość
z góry dzięki
21 lut 20:29
krystek: L str do wspólnego mianownika
21 lut 20:32
Mariuszz: w sensie
| | cosα(1+sinα)−cosα(1−sinα) | |
L= |
| ? |
| | (1−sinα)(1+sinα) | |
21 lut 20:33
Eta:
sinx≠1 i sinx≠ −1 i ze względu na tangens cosx≠0
| | cosx(1+sinx)−cosx(1−sinx) | | cosx(1+sinx−1+sinx) | |
L= |
| = |
| = |
| | (1−sinx)(1+sinx) | | 1−sin2x | |
| | 2sinx*cosx | | 2sinx | |
= |
| = |
| = 2tgx= P |
| | cos2x | | cosx | |
L=P
21 lut 20:36
Mariuszz: a co sie stało z minusem w liczniku?
21 lut 20:38
Eta:
minus zmienił znaki −(1−sinx) = −1+sinx
21 lut 20:44
Mariuszz: dziękuje <3
21 lut 20:45
Mariuszz: czyli jak mam minus, to minus zmienia znaki tylko w nawiasie przy którym stoi np. −x
a cosinusy się "łączą" w jeden? tak? Na to jest jakiś wzór albo coś?
21 lut 20:47
Eta:
a*c −a*(b−d) = a*[c −(b−d)]= a*[c−b+d]
21 lut 20:49