Rozwiąż nierówność !
Nafi: Rozwiąż nierówność:
a)(3x−4)2>7x−1
b)5x2≤20
Bardzo proszę o pomoc !
21 lut 20:28
Terminex: pomagam
21 lut 20:30
Terminex: a) 9x
2−24x+16>7x−1
9x
2−24x−7x+16+1>0
9x
2−31x+17>0
Δ=(−31)
2−4*9*17
Δ=961−612=350
| | 31−√350 | | 31−5√14 | |
x1= |
| = |
| |
| | 2*9 | | 18 | |
21 lut 20:37
Terminex: | | 31−√349 | | 31+√349 | |
x∊(−∞, |
| )∪( |
| ,∞) |
| | 18 | | 18 | |
21 lut 20:43
Terminex: b) 5x
2−20≤)
Δ=0−4*5*(−20)
Δ=400
x∊<−2,2>
21 lut 20:47
Dominik: nie lepiej tak?
5x2 − 20 ≤ 0
5(x − 2)(x + 2) ≤ 0
x∊<−2, 2>
21 lut 20:49
Terminex: no prościej masz rację bo z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej łatwo odczytać x1 i
x2.
21 lut 20:52
Nafi: Kocham Was ludzie i Bardzo Dziękuje za pomoc
21 lut 20:57