Dany jest wielomian w(x)=x^4+3x^3+3x^2+8x+12
gość: Dany jest wielomian w(x)=x4+3x3+3x2+8x+12
A) WYkaż, że liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w.
B) Rozwiąż nierównośc w(x)<12+8x−x3
21 lut 20:26
zośka: W(x)=x4+2x3+x3+2x2+x2+2x+6x+12=x3(x+2)+x2(x+2)+x(x+2)+6(x+2)=(x+2)(x3+x2+x+6)
Wielomian (x3+x2+x+6)=x3+2x2−x2−2x+3x+6=x2(x+2)−x(x+2)+3(x+2)=(x+2)(x2−x+3)
zatem W(x)=(x+2)(x+2)(x2−x+3)
21 lut 20:44
zośka: Ad B) x4+3x3+3x2+8x+12<12+8x−x3
x4+4x3+3x2<0
x2(x+1)(x+3)<0
x∊(−3,−1)
21 lut 20:48