matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema warunkowe
Honn:
Oblicz ekstrema warunkowe f(x,y)− x
2
*y
2
, przy zalozeniu ze xy−4 (myslnik to równa się)
21 lut 20:26
laik:
http://zasoby1.open.agh.edu.pl/dydaktyka/matematyka/c_analiza_matematyczna/wyklady/Wyklad14.htm
tutaj jest cos o ekstremum warunkowym co prawda nigdy nie robilem takich zadan ale wzorujac sie na tym zadaniu z powyzszego linku wypada ze:
4
f(x,y)=x
2
y
2
xy=4 ⇒y=
x
16
f(x)= x
2
*
= 16
x
2
f'(x)=0 podana funkcja nie posiada pochodnej a co za tym idzie ekstremum warunkowego przy zalozeniu xy=4
21 lut 20:57
Honn:
4 f(x,y)=x2y2 xy=4 ⇒y= x mam pytanie jak Ci to wyszło?
21 lut 21:01
laik:
xy=4 /:x
4
y=
zerknij na link
x
21 lut 21:05