Szesnaście do potęgi minus trzy czwarte
Pyotr: Hej, mam prośbę, niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego i ile wynosi taka potęga?
16 do potęgi −34
Przepraszam za taki zapis, ale nie umiem jeszcze dobrze posługiwac się tymi komendami.
21 lut 20:04
21 lut 20:07
Pyotr: Ok, tą własciwość potęg znam, ale gdzie ma się podziać minus z tej potęgi?
21 lut 20:08
21 lut 20:08
matematica: Możesz to zrobić na 2 sposoby
16 = 24 wiec
(24)−34 zgodnie z zasadami potęgowania potęg otrzymujemy
2−3 = 123 = 18
21 lut 20:09
Jolanta: | | 1 | |
masz rację minus =odwotność liczby 16−1= |
| |
| | 16 | |
21 lut 20:09
matematica: tam powinno być (12)3
21 lut 20:09
Jolanta: | | 1 | |
masz rację minus =odwotność liczby 16−1= |
| |
| | 16 | |
21 lut 20:10
Pyotr: Teraz już rozumiem, dzięki za pomoc!
21 lut 20:10
krystek: (16)
−34=(2
4)
...=
21 lut 20:11
Terminex: | | 1 | |
4√16−3=4√24)−3=4√2−12=2−3= |
| |
| | 8 | |
21 lut 20:11