matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria, tożsamości
Jakub:
Wykaż, że obie strony równania są sobie równe:
1 + sin2x
1 +tgx
=
cos2x
1 − tgx
21 lut 19:51
Eta:
sinx
1+
cosx
cosx−sinx
cosx
P=
=
*
=
sinx
1−
cosx
cosx
cosx−sinx
cosx+sinx
cosx+sinx
(cosx+sinx)
2
*
=
=
cosx−sinx
cosx+sinx
cos
2
x−sin
2
x
1+2sinx*cosx
1+sin2x
=
=
=P
cos2x
cos2x
21 lut 20:28