wielomian
marlena: proszę o pomoc
wyznacz wielomian w, wiedząc że jest on stopnia piątego, liczba −2 jest jego pierwiastkeiem
dwukrotnym, a liczba 5 pierwiastkeim trzykrotnym oraz w(x)=100
21 lut 19:46
marlena: ?
21 lut 20:21
krystek: (x+2)2(x−5)3
21 lut 20:25
Janek191:
W(x) = a*( x + 2)2 ( x − 5)3
Popraw treść zadania :
W( ? ) = 100
21 lut 22:30
Janek191:
Zapewne W(3) = 0
wtedy
W(3) = a*52 * (−2)3 = − 200 a = 100 ⇒ a = − 0,5
W(x) = − 0,5 *( x + 2)2 *( x − 5)3
===============================
21 lut 22:35
Janek191:
Powinno być :
Zapewne W(3) = 100
21 lut 22:45