Jak obliczyć jeden punkt wspólny?
RaFFaeLLo: Dana jest funkcja kwadratow : f(x)= −2x2+12x.
Wykres tej funkcji ma dokładnei jeden punkt wspólny z prostą o równaniu :
a)y=18
b)y=54
c)y=18x
d)54x
21 lut 19:37
RaFFaeLLo: Pomożecie ?
21 lut 19:48
Dominik: porozwiazuj rownania
a) −2x2 + 12x = 18
b) −2x2 + 12x = 54
c) −2x2 + 12x = 18x
d) zakladajac ze jest tam y = 54x
−2x2 + 12x = 54x
jesli wyjdzie ci z rownania tylko jeden x to znaczy, ze wykresy tych funkcji maja tylko jeden
punkt przeciecia.
21 lut 19:50
Patryk: −2x2+12x=18
.....=54
.....=18x
przyrównujesz po kolei i sprawdzasz dla którego Δ=0
21 lut 19:52
RaFFaeLLo: czyli z delty mogę obliczyć równania gdy wyrazy po lewej stronie przerzucę na prawą stronę ?
21 lut 19:53
Patryk: tak
21 lut 19:55
RaFFaeLLo: ok dzięki . dosżłem i wychodzi że punkt a jest odpowiedzia ; P
21 lut 19:59
Patryk: ok
21 lut 20:01