oblicz nachylenie kątów
abcdefg12: 1. Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny o wszystkich krawędziach jednakowej
długości. Krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
alfa takim, że:
a. tg alfa= 2 pierwiastki z 3 /3
b. tg alfa= pierwiastek z 3/ 3
c. tg alfa= 1/2
d. tg alfa= 2
2.Dany jest otrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Krawędź
boczna jest nachylona do krawędzi podstawy takim kątem alfa, że:
a. sin alfa= pierwiastek z 6 /3
b. sin alfa= pierwiastek z 3/ 6
c. sin alfa= pierwiastek z 33/ 6
d. sin alfa= pierwiastek z 33/ 3
proszę o wyjasnienia, z góry dziękuje