wielomiany
matura: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian p , jeśli:
a) p(x) = x2 − 5x +6, w(2) = 0, w(3) = 9
b) p(x) = x2 − 3x − 4, w(4) = 15, w(−1) = −5
21 lut 19:25
Mati_gg9225535: czyzby wygladalo to w ten sposob ?
a) R(x)=ax+b
R(2) = 0
R(3) = 9
b) to samo
21 lut 19:32
matura: Nie wiem o co chodzi w tym zadaniu w ogóle.
Podam, że odpowiedź do pkt a) to r(x)9x−18
21 lut 19:35
Saizou : W(x)=Q(x)*P(x)+R(x) reszta jest o stopień niższa niż wielomian P(x)
W(x)=Q(x)*(x2−5x+6)+ax+b
W(2)=0
W(3)=9
0=Q(2)*(4−10+6)+2a+b
9=Q(3)*(9−15+6)+3a+b
0=2a+b
9=3a+b odejmując stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−
−9=−a
a=9
b=−2*9=−18
zatem reszta ma postać 9a−18
21 lut 19:40
Mati_gg9225535: zgadza sie
21 lut 19:40