równania wielomianów
julaa: rozwiąż równania:
x5+4x3−x2−4=0
3x3+5x2−12x−20=0
2x3+7x2+7x+2=0
ma być chyba metodą grupowania wyrazów
z góry dzięki
21 lut 19:23
Jolanta: z pierwszego x3 przed nawias co będzie w nawiasie ?
21 lut 19:25
Jolanta: musisz miec dwa takie same nawiasy x5 4 x3 − x2 −4
x3(x2+4)
21 lut 19:28
matematica: x5 + 4x3 − x2 − 4 = 0
x2(x3 − 1) + 4(x3 − 1) = 0
(x2 + 4)(x3 − 1) = 0
x2 + 4 = 0 ⋁ x3 − 1 = 0
x2 = − 4 ⋁ x3 = 1
x ∊ ∅ ⋁ x = 1
x= 1
21 lut 19:30
Jolanta: skoro drugi nawias ma być taki sam musi być −(x2+4)
x3(x2+4 )−1(x2+4)=0
(x3−1)(x2+4)=0
x3−1=0 w drugim nawiasie dla kazdego x bedzie wartość ≥4
x3=1
x=1
spróbuj drugi przykład
21 lut 19:34
julaa: dziękuję wam
21 lut 19:38