prosze pomózcie!!!! zrobie loda!!! :*
marcysia mokra napalona dzika : sporód liczb −10,−8,−6,−4,−2,0,1,3,,5,7.9,11 losujemy kolejno siwe różne liczby x i y , a nast.
tworzymy liczby xy. Oblicz prawdopodbieństwo zdarzeń:
a) A−iloczyn xy jest liczbą niedodatnią;
b) B−iloczyn xy jest liczbą większą od 60
21 lut 18:35
AltXOR: Po pierwsze trochę kultury bo to nie dżungla dla zwierząt. Po drugie to zadanie przyjmie takie
rozwiązanie ale niech ktoś jeszcze sprawdzi:
Mamy 12 różnych liczb a nasze zdarzenie losowe polega na tym, że losujemy kolejno dwie różne
liczby. Jest podane, że losuję dwie różne liczby zatem traktuję to jako losowanie bez
zwracania.
A) Ze zwracaniem
|Ω| = 12*11 = 132
A − zdarzenie polegające na tym, że iloczyn xy jest liczbą niedodatnią
Zauważmy, że iloczyn dwóch liczb jest liczbą niedodatnią, jeśli: a) jedna liczba jest dodatnia
a druga ujemna; b) jedna z liczb jest dodatnia lub ujemna a druga równa 0
Zatem:
Zatem:
|A| = 30 + 11 = 41
Prawdopodobieństwo wynosi:
B − zdarzenie polegające na tym, że iloczyn xy jest liczbą > 60
Iloczyn dwóch liczb jest liczbą dodatnią, gdy: a) dwie liczby są ujemne; b) dwie liczby są
dodatnie
Zatem:
a) Takie pary liczb xy > 60 to: (−8, −10); (−10, −8)
b) Takie pary liczb xy > 60 to: (7, 9), (7, 11), (9, 11), (9, 7), (11, 7), (11, 9)
Zatem:
|B| = 2 + 6 = 8
Zatem prawdopodobieństwo wynosi:
21 lut 19:04
AltXOR: *Tam powinno być: "A) Bez zwracania".
21 lut 19:05