równanie
Marcin: W baku samochodu pana Jana było 0,5 hl benzyny.Pan Jan dolał 0,8 pojemności baku i wtedy
benzyna wypełniła cały bak. Ile benzyny było przed tankowaniem?
21 lut 18:29
Jolanta: napisałeś ze było 0,5 hl
21 lut 18:32
Marcin: tak hektolitra
21 lut 18:33
Jolanta: to tyle było przed tankowaniem
21 lut 18:34
Marcin: ja mam podaną odpowiedź 10 l i nie wiem jak do tego dojść
21 lut 18:37
Jolanta: To treść zadania zle napisałeś sprawdz
21 lut 18:43
Marcin: taką mam treść tego zadania..widocznie gdzieś jest błąd w treści zadania. Ale dziękuję za
pomoc
21 lut 18:48
Jolanta: jezeli zmienimy tresć zadania to pasuje .Bak miała pojemność 0,5hl=50l
dolał
0,8*50l=40l
50l−40l=10 l tyle było
21 lut 18:59
Mateusz: Bardzo bardzo dziękuję
21 lut 19:10
Jolanta:
21 lut 19:12