funckaj kwadratowa
edyta: oblicz delte x2−4x+13
21 lut 17:42
Jolanta: podaj wzór
21 lut 17:44
edyta: b2−4ac
21 lut 17:45
Cusack: a=1 b=−4 c=13
policz, sprawdzimy
21 lut 17:45
Jolanta:
ax2+bx+c tak zapisujemy postac ogólną
x2−4x+13 a=1 b=−4 c=13
21 lut 17:48
edyta: czyli 16− 4*1*13 ?
21 lut 17:48
Cusack: tak, tylko wylicz to do końca
21 lut 17:49
edyta: i delta jest ujemna czyli nie ma pierweiastków?
21 lut 17:50
Jolanta: Tak
21 lut 17:51
edyta: dziękuję
21 lut 17:51
Jolanta:

Na wykresie parabola jest ramionami w góre nad osia x (ponieważ a>0.gdyby było a<0 byłaby
ramionami w dół pod osia x
21 lut 17:54