Funkcja kwadratowa z parametrem
Rafał: Wyznacz wszystkie całkowite wartości , dla których funkcja f(x)= k2−k−2k−4x2−(k−2)x + k
− 4 osiąga minimum i ma dwa różne miejsca zerowe.
21 lut 17:31
21 lut 17:35
Rafał: Niestety Aga1 nie. a>0 ponieważ funkcja osiąga minimum. Ramiona paraboli idą do góry. Δ>0 wiem,
ale właśnie w delcie mi wielomian 3 stopnia wychodzi i mam z tym problem,.
21 lut 17:39
Rafał: Bo czuję,że Δ spierniczyłem tylko nie wiem w którym momencie.
21 lut 17:41
Cusack: a miałeś w szkole dział wielomiany?
Czy dopiero przy kwadratowej jesteś?
21 lut 17:41
Aga1.: @ Rafał , masz rację, nie wiem dlaczego odczytałam,że funkcja ma ekstremum ( a nie minimum)
21 lut 17:45
Rafał: Ja się do matury przygotowuje

Rozwiązanie mam, tylko go nie rozumiem. Mianowicie
Δ=(k−2)
2−4(k
2−k−2) Nie rozumiem za bardzo, bo podstawienie nie pasuje do wzoru na Δ. No i
mianownik z k−4 gdzieś uciekł
21 lut 18:09
Saizou : | | k2−k−2 | |
Δ=(−(k−2))2−4*(k−4)* |
| =k2−4k+4−4k2+4k+8=−3k2+12>0 |
| | k−4 | |
−3k
2>−12
k
2<4
k<2 i k>−2
k∊(−2:2)
jeśli się nie pomyliłem
21 lut 18:13
Rafał: No to szczerze nie wiem czemu mi ten wielomian wychodzi.
21 lut 18:36
Saizou :

(k−4)(k
2−k−2)>0
k
2−k−2=0 k−4=0
Δ=1+8=9 k=4
k∊(−1:2)u (4:+∞)
ostatecznie
k∊(−1:2)
21 lut 18:45
Rafał: Tak, ten rozwiązałem. Łatwizna

Tylko,że w Δ też mi wychodzi.
21 lut 18:59