trygonometria
Kipic: niemam pojecia jak to zrobic
wyznacz x∊<0;2π> jezeli
prosze o podpowiedzi jak to wykonac
21 lut 17:25
Aga1.: | | 1 | |
W której ćwiartce cosinus jest ujemny, a sin x= |
| ? |
| | 2 | |
21 lut 17:28
Kipic: w 2 i 3

a sinus jest dodatnitylko w 1 i 2
21 lut 17:30
Beti: sinx > 0 i cosx < 0, więc chodzi o kąt w II ćwiartce
więc:
21 lut 17:31
Kipic: dziekuje

zgadza sie
21 lut 17:32
Kipic: | | π | |
a skad sie wzielo to π − |
| |
| | 6 | |
21 lut 17:33
Beti: bo, z grubsza mówiąc, kąty w II ćwiartce zapisujemy właśnie tak: x = π − α, gdzie α jest kątem
ostrym.
np x = 150o = 180o − 30o
21 lut 17:49
Kipic: a skad wiadomo ze ma byc − 30 stopni ?
| | 1 | |
a w innych cwiartkach jak sie zapisujetak ze w 3 jest x=1 |
| π − α a w |
| | 2 | |
| | 1 | |
4 cwiartce x= 2π −α   a to z zadania sin |
| to tylk do odczytania w ktorej sie cwiartce |
| | 2 | |
znajduje ?
21 lut 17:53
Cusack: "a skad wiadomo ze ma byc − 30 stopni ?"
21 lut 17:56
Cusack: z wzorów redukcyjnych masz:
sin(1800−300)=sin300
21 lut 17:57
Saizou : można też obliczyć
zatem
| | π | | 2 | |
x= |
| =30o lub x= |
| π=120o |
| | 3 | | 3 | |
i teraz sprawdzamy dla jakiego kąta x cosx jest ujemny
| | √3 | |
cos30= |
| np. odczytane wykresu |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos120=cos(180−60)=−cos60=− |
| |
| | 2 | |
| | 2 | |
zatem zostaje odpowiedź x= |
| π |
| | 3 | |
21 lut 17:58
Beti: 1) jest −30
o, no bo ile trzeba odjąć od 180
o aby było 150
o ?
2) w III ćw. kąty rozpisujemy tak: x = π + α, a w IV: x = 2π − α
| | 1 | |
3) wartość sinusa (ta |
| ) służy do określenia ćwiartki, ale też do wyznaczenia kąta |
| | 2 | |
| | 1 | | π | |
ostrego (tego kata α) −−> skoro sinx = |
| , to α = |
| |
| | 2 | | 6 | |
21 lut 18:00
Cusack: sin120
0=sin(90
0+30
0)=cos30
0
21 lut 18:00
Saizou : źle zrobiłem

poprawka
| | π | | 5 | |
x= |
| =30o lub x= |
| π=150o |
| | 6 | | 6 | |
zatem zostaje
21 lut 18:02
Saizou :
21 lut 18:09
Kipic: o z wykresem sie wyjasnilo dziekuje
21 lut 18:14
Kipic: mam tutaj trudniejszy przyklad i juz wymieklem tgx =
√3 cox>0 czyli to jest 1 cwiartka tylko
jak teraz obliczyc skoro ten tg nie jest liczba cakowita

?
21 lut 21:16
21 lut 21:18
Kipic: | | π | |
a skad to odczytac ze tgx=√3 to |
|  ? |
| | 3 | |
21 lut 21:23
Beti: z tabelki w tablicach np., albo z zeszytu (na pewno na lekcji było)
21 lut 21:25
Kipic: a no tak rzeczywiscie tgx=
√3 to jest tg x = 60 a to jest
√π{3}
21 lut 21:29
Beti: kto szuka ten znajduje
21 lut 21:33
Kipic: kto pyta nie bladzi

a jesli bladzi to w mniejszym stopniu
21 lut 21:35
Kipic: | | √3 | |
no tak tylko teraz trafilem na kolejny podpunkt w ktorym sinx = − |
| i cos x<0 |
| | 2 | |
czyli to jest 3 cwiartka i jak licze ze:
| | √3 | | π | | π | |
sinx = − |
| = −sin60 = − |
| to sie nie zgadza bo w odp jest |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
21 lut 21:48
Kipic: a juz wiem

bo to 3 cwiartka
21 lut 21:59