Kwadrat
Licealista: Rozwiąż nierówność kwadratową, robię błędne koło.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x(6 − x)=2 + x ⇒ 3x − |
| x2 = 2 + x ⇒3x − x − |
| x2=2⇒ 2x − |
| x2 = 2 ⇒ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2(x − |
| x)= 2 ⇒x − |
| x2=1.... dalej nie wiem jak, proszę o korektę. |
| | 4 | | 4 | |
21 lut 17:21
KlUsEk^^: pomnoz to w drugim kroku przez 2 obustronnie
21 lut 17:25
Aga1.: Nie widzę nierówności.
21 lut 17:26
Beti: to jest w końcu równanie czy nierówność

zresztą i równanie i nierówność musisz
uporządkować −−> wszystkie wyrazy przenosisz na
lewą stronę
21 lut 17:27
Licealista: 6x − x2 = 4 + 2x ⇒ 4x − x2 =4 dalej stoję w miejscu
21 lut 17:28
KlUsEk^^: bedzie wtedy
6x−x2=4+2x
x2−4x+4=0
teraz wzor skroconego mnożenia
(x−2)2=0 czyli
x−2=0
x=2
21 lut 17:28
Licealista: Sorka równanie, pomyliłem się, ale wiecie o co chodzi
21 lut 17:28
KlUsEk^^: moze byc
21 lut 17:29
Licealista: Dzięki @KlUsEk^^
21 lut 17:30
KlUsEk^^: spoko
21 lut 17:30
Licealista:
Jeszcze mam problem z (x−2)(x−3)=7x−30 po uporządkowaniu wychodzi
x
2 − 12x + 6 = −30
(x−6)
2= −30

? w odpowiedziach jest 6.
21 lut 17:43
Aga1.: x2−12x+36=0
(x−6)2=0
x−6=0
x=6
21 lut 17:48
KlUsEk^^: poprawne rownanie to x2−12x+36=0 teraz (x−6)2=0 czyli x−6=0
x=6
21 lut 17:49
Licealista: ok spox
21 lut 17:52