przedziały monotoniczności
Asia: Zadanie z serii zastosowanie pochodnych i całek:
Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji :
f(x)=(x
2 −4x +3)
4
Zadanie na jutro, więc proszę o pomoc.
21 lut 17:18
Roman: f'(x)=?
21 lut 17:22
Asia: nie wiem, nie umiem tego liczyć, proszę o pomoc
21 lut 20:12
Asia: wzór ogólny jest taki f'(x)=nkn−1
ale nie umiem go zastosować, bo ja liczę to wydaje mi sie, że to ma być tak:
f'(x)=2x−4x+3
ale to pewnie jest źle
21 lut 20:14
Asia: wzór ogólny jest taki f'(x)=nxn−1
21 lut 20:14
Patryk:
f'(x)=4(x2 −4x +3)3*(x2 −4x +3)' pochodna funkcji złożonej
21 lut 20:15
Asia: więc mamy wzór ogólny i pochodną
f(x)=(x2 −4x +3)4
f'(x)=4(x2 −4x +3)3*(x2 −4x +3)'
teraz trzeba zbadać monotoniczność i ekstrema
21 lut 20:21
Patryk: no nie pochodnej jeszcze nie mamy
21 lut 20:23
Asia: czyli trzeba zrobić tak?
f'(x)=4(x6−12x3+9)*(x2−4x+3)'
f'(x)=(4x6−48x3+36)*x2−4x+3)'
czy źle robie?
21 lut 20:32
Patryk: obawiam się ,ze posiadasz za duże braki z liceum
21 lut 20:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
kobieto ... ale policz (x
2−4x+3)
' ... a nie ciągle to piszesz
co Ty robisz na ćwiczeniach

śpisz
21 lut 20:34
Patryk: aby rozwiązać to zadanie
21 lut 20:35
Asia: właśnie, śpie

pomóżcie to zadanie jak zrobie mam zaliczenie z matmy na 3.0 , która i tak do mojego kierunku
jest zbędna
21 lut 20:36
huehuehue: ciekawe co to za kierunek ?
dziedzina x∊R
f'(x)= 4(x2−4x+3)3 * (2x−4)
teraz f'(x)=0 rozwiaz chociaz to rownanie
21 lut 20:41