Rownanie
Agata: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak to ugryźć?

Rozwiąż równanie (3x +7)
2 = (2x − 1)
2
Prosze
21 lut 17:08
Beti: np stosujesz na początek wzory skróconego mnożenia
21 lut 17:09
Agata: zademonstrujesz?
21 lut 17:10
Agata: 3x
2 + 2*3x*7+7
2?
21 lut 17:14
Beti: nie wywalaj jęzora, tylko zabierz się za obliczenia

ale najpierw popraw rozwinięcie lewej strony. Powinno być:
(3x
)2 + ...
21 lut 17:21
KlUsEk^^: 9x2+42x+49=4x2−4x+1 i rozwiązujesz jak normalne równanie kwadratowe
21 lut 17:21
Aga1.: Można i tak
(3x+7)2=(2x−1)2 /√
√(3x+7)2=√(2x−1)2
I3x+7I=I2x−1I
3x+7=2x−1 lub 3x+7=−2x+1
dokończ
21 lut 17:25
Agata: Piękne dzieki
21 lut 17:39